tiistai 18. kesäkuuta 2013

Ihmisten tyhmyydestä

Olipa taas otsikointi, mutta kerrankin naulan kantaan. Asiaa olisi siis pentutehtailusta, joka puhuttaa sosiaalisissa medioissa aina tasaisin väliajoin.Pentutehtailu ja siihen liittyvät syytökset on mietityttäneet minua viime aikoina melko paljon. Ensinnäkin, en ymmärrä kuinka joku haluaa ruveta tekemään rahaa koiranpennuilla ja kuinka moraali antaa myöten?! Tähän kysymykseen ei tulla varmaankaan koskaan saamaan vastausta, se vain on hyväksyttävä.

Minua kuitenkin ärsyttää se käytös, jota monet puhdasrotuisen, ns. "pedigree"-koiran omistajat tekevät. Jos omistat rekistöimättömän rotukoiran tai ehkä sekarotuisen, olet automaattisesti tukenut pentutehtailua! Oikeasti, mikä IHMEEN logiikka tuossa ajattelussa oikein on? Koira on automaattisesti pentutehtaan tuotos jos se ei maksa vähintään tonnia ja jos sen mukana ei tule hirveää määrää paperia. Enhän minä ole hankkimassa mitään Designhuonekalua tai maalausta johon tarvitaan aitoustodistus ja takuu ja kaiken maailman härpäkkeitä! Koira tulee aina olemaan ainakin minun elämässäni perheenjäsen, ihan sama onko sillä papereita tai ei. Enkä anna kenenkään sanoa että minun koirani kasvaa kieroon koska se oli halpa. En minä halua maksaa jostain rakkaasta niin paljoa rahaa, koska silloin se tuntuu sijoitukselta ja sitä rupeaa helposti ajattelemaan sen rahallista arvoa.

Moni myös sanoo että se on hyvä sijoitus. MIKÄ SIJOITUS? Koiran "arvo" (eli siis rahallinen arvo) lähtee syöksykierteellä kohti nollaa sillä siunaamalla kun se luovutetaan omistajalle. Ja julma totuus nyt vain on, että kun koira kuolee,  nuorena tai vanhana, se "sijoitus" on hävinnyt tuhka tuuleen.

Toki tiedän ja tiedostan että pentutehtaita on ja ne tuottavat suurimmaksi osaksi paperittomia rotukoiria ja sekarotuisia pikkupiskejä jotka menevät helposti kaupaksi. Mutta se että joku on teetättänyt koirallaan pennut ilman papereita ja kaiken maailman astutusmaksuja ja sen sellaisia härpäkkeitä, ja se leimataan heti pentutehtailuksi? Ei mene jakeluun. Paperittomat pennut voivat myös tulla rakastavasta kodista, jossa niistä on huolehdittu tarkasti ja monipuolisesti. Esimerkiksi meidän Taneli on tällainen paperiton rotukoira, josta TIEDÄMME ettei se ole pentutehtaasta ja tiedämme että siitä ja sen sisaruksista huolehdittiin hyvin.

3 kommenttia:

 1. Pentutehtailu on valitettavasti ihan oikeasti villiintynyt myös täällä Suomessa. Jatkuvasti uutisoidaan kun tehtaita putkahtelee esiin eri puolilla Suomea. Ja ne ovat ihan eläinlääkärin/eläinsuojeluvalvojan mekrkkaamia paikkoja joita ei muuksi voi edes luulla.

  Mutta kuten kirjoitit, täytyy muistaa myös se että kaikkia seropipentujen myyjiä ei saa leimata pennuttajiksi. Niitä vahinkoja sattuu paremmissakin piireissä ja silloin on pääasia etsiä oikeanlaiset kodit eläimille.

  Itse olen vapaaehtoisena eläinsuojeluyhdistyksessä ja olen tekemisissä enemmän kissojen kanssa, koirista en niinkään tiedä muuta kuin mitä tehtailusta uutisista ja Facebookista lukenut. Yhdistyksemme myös uutisoi ja jakaa tietoiskuja pentutehtaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen minäkin olen huomannut, pentutehtaita tuntuu putkahtelevan joka paikasta... Kamalaa luettavaa..:(

   On hienoa että toimit vapaaehtoisena, se on arvokasta työtä! <3

   Poista
  2. Kiitti. :) Ja kivaa työtä!

   Poista

Kerro toiveet, kommentit, risut, ruusut, tänne vaan!